Persoonsgebonden budget

Een Persoonsgebonden budget (PGB) is een manier van verzekeren om te betalen voor de zorg waar u recht op heeft. De verzekering geeft u de keuze om “zorg in natura” (zorg vanuit de standaardthuiszorg) of een PGB te ontvangen.

Een PGB werkt als volgt:

U wordt door het Centrum Indicatiestelling Zorg ofwel het CIZ (indicatieorgaan) geďndiceerd. Deze bepaalt hoeveel zorg u nodig heeft. Vervolgens krijgt u een bedrag op een rekening gestort waarvan u zelf de zorg mag inkopen. U moet dit verantwoorden door de rekeningen van de zorgverlener te kunnen overhandigen aan uw verzekering.

Uzelf of uw (huis)arts kan het CIZ inschakelen. Wij kunnen u ook advies geven als u zelf een aanvraag wilt indienen bij het CIZ. Mocht u meer informatie willen hebben over hoe het CIZ werkt, dan kunt u deze website raadplegen: www.ciz.nl.

Voordeel:
U kunt zelf bepalen met wie u in zee wilt gaan. Bovendien kunt u zelf de uren indelen zoals u het best schikt (in overleg met uw zorgverlener). Door een PGB heeft u meer vrijheid; als u niet tevreden bent over uw zorg, dan kunt u makkelijker overstappen naar een andere zorgverlener.

Nadeel:
U moet zelf het geld overmaken naar de thuiszorgorganisatie in kwestie en de rekeningen bewaren. U moet dan een kleine administratie bijhouden. Maar het is misschien wel mogelijk om deze uit handen te geven.